Hvad er tandlægeskræk?
Tandlægeskræk, også kendt som odontofobi, er en intens frygt eller angst for at gå til tandlægen. Denne fobi kan variere fra let nervøsitet til en dyb og lammende angst, der forhindrer personer i at opsøge nødvendig tandpleje.
Personer med tandlægeskræk kan opleve symptomer som hjertebanken, svedtendens, rysten, og endda panikanfald ved tanken om et tandlægebesøg eller ved ophold i tandlægens venteværelse.
Tandlægeskræk kan have forskellige årsager, herunder:
- Dårlige erfaringer med tandlæger tidligere i livet, som kan have været smertefulde eller ubehagelige.
- Frygt for smerter, især hvis man tidligere har oplevet smertefulde behandlinger eller har hørt skrækhistorier fra andre.
- Følelsen af at miste kontrollen eller følelsen af hjælpeløshed og sårbarhed, når man sidder i tandlægestolen.
- Skam over tilstanden af tænderne, hvilket kan gøre det svært at få professionel hjælp.
Der findes flere måder at håndtere tandlægeskræk på, herunder gradvis eksponering for tandlægesituationer, afslapningsteknikker, og i nogle tilfælde kan medicinsk behandling eller terapi være en løsning.
Tandlæger er ofte også uddannet i at håndtere patienter med tandlægeskræk, og kan tilbyde særlige procedurer og tilgange, der gør oplevelsen mindre angstprovokerende.
Hvor mange lider af tandlægeskræk?
Omkring 40% af den voksne befolkning i Danmark oplever tandlægeskræk i større eller mindre grad. Cirka 10% af den voksne befolkning lider af en større grad af tandlægeskræk, hvoraf ca. 4% har en så udtalt tandlægeskræk, at de helt undgår at gå til tandlægen.
De resterende 6% undgår også tandlægebesøg og udsætter behandlingsaftaler, mens en større andel på 30% har mildere former for tandlægeskræk, hvor de ofte udsætter besøg så længe som muligt.
Hvad kan man gøre ved tandlægeskræk?
For at håndtere tandlægeskræk, kan du tage flere skridt for selv at blive mere tryg ved tandlægebesøg. Det er vigtigt først at anerkende, at du har tandlægeskræk. På den måde kan tandlægen tilpasse behandlingen efter dine behov.
Det er også en god ide at have klare aftaler med din tandlæge om behandlingsforløbet, så du føler dig mere i kontrol. Vær åben omkring smerte eller ubehag under behandlingen, og planlæg regelmæssige besøg for at styrke tilliden til din tandlæge og gøre processen mere forudsigelig.
Gode råd til tandlægeskræk
Herunder finder du 4 gode råd til at hjælpe med tandlægeskræk:
- Kommunikation: Fortæl din tandlæge om din angst. Dette kan føre til mere skånsomme behandlingsmetoder eller aftaler, hvor der tages særligt hensyn til din angst.
- Aftaler tidligt på dagen: Planlæg dine tandlægebesøg tidligt på dagen, så du ikke bruger hele dagen på at bekymre dig.
- Afvikling og teknikker: Brug afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller meditation kan hjælpe både før og under besøget.
- Musik eller podcasts: At lytte til musik eller en podcast under behandlingen kan aflede og berolige dig.
Kan man få beroligende ved tandlægen?
Du kan godt få beroligende medicin ved tandlægen. Hvis man er meget nervøs før en tandbehandling, kan tandlægen give beroligende medicin cirka en time før behandlingen.
Det er vigtigt, at der er en ansvarlig voksen til stede, der kan følge én til og fra klinikken, da man ikke må køre bil eller færdes i trafikken efter indtagelse af beroligende medicin.
Hvor hurtigt virker beroligende?
Beroligende medicin som gives ved tandlægebehandling virker typisk inden for en halv til en hel time efter indtagelse.
Du får typisk givet den beroligende medicin en time før behandlingen starter. Dette giver tid til, at medicinen kan begynde at virke inden behandlingen starter, så du kan føle dig mere afslappet og mindre ængstelig.