I denne artikel ser vi nærmere på, hvad det koster at gå til tandlægen. Vi undersøger priserne for forskellige behandlinger, og giver tips til, hvordan du kan spare penge på tandpleje.
Hvad enten det er et rutinetjek eller en større behandling, får du her et overblik over udgifterne ved tandlægebesøg.
Hvad koster det at gå til tandlægen?
Prisen for tandlægebesøg i Danmark afhænger af den specifikke behandling, og varierer mellem forskellige klinikker.
Generelt har nogle behandlinger en fast pris, som er aftalt mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner, mens andre ydelser er individuelt prissat af den enkelte tandlæge.
Herunder finder du en oversigt over, hvad det koster at gå til tandlægen og få en almindelig undersøgelse:
Undersøgelse | Pris |
Diagnostisk grundundersøgelse (DGBU) 18-25 år | 103,34 kr. |
Diagnostisk grundundersøgelse (DG) fra 26 år | 177,14 kr. |
Faste priser
Faste priser for tandlægeydelser i Danmark er typisk fastlagt gennem overenskomster mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner. Dette sikrer ensartede priser for visse standardbehandlinger, uanset hvilken tandlægeklinik du vælger.
Disse faste priser omfatter ofte grundlæggende ydelser som undersøgelser, tandrensninger, og standard fyldninger. Du kan finde en oversigt over de faste tandlægepriser i Danmark her.
Frie ydelser
Frie ydelser i tandlægebranchen refererer til de tandlægeydelser, hvor prisen ikke er reguleret af overenskomster mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.
Disse omfatter ofte mere specialiserede eller kosmetiske behandlinger såsom avancerede tandblegninger, visse typer af tandreguleringer og nogle former for tandimplantater eller -proteser.
Da priserne for disse frie ydelser ikke er standardiserede, kan de variere betydeligt fra klinik til klinik. Tandlægerne har frihed til at fastsætte priserne baseret på deres egne omkostninger, den anvendte teknologi og materialer, samt deres ekspertise.
Det anbefales derfor altid at indhente prisoverslag fra flere tandlæger for at sammenligne priser og behandlingsmuligheder.
Tandlægepriser lovgivning
Tandlægeloven i Danmark refererer til den lovgivning, der regulerer tandpleje og tandlægepraksis. Loven indeholder retningslinjer og regler for tandlægers uddannelse, licensering, praksis og professionalisme.
Hovedformålet med loven er at sikre høj standard for tandpleje og beskytte patienternes rettigheder og sikkerhed.
Loven dækker også aspekter som etiske standarder, håndtering af patientklager, og regler omkring reklame og markedsføring for tandlæger.
Særloven
I 2018 indførte den danske regering en særlov for tandpleje til voksne. Denne lov kom efter at Danske Regioner opsagde Tandlægeoverenskomsten tidligere på året, hvilket førte til et behov for en ny model for voksentandplejen.
Særloven involverede ændringer i eksisterende love, herunder Sundhedsloven, og var støttet af alle partier i Folketinget.
Formålet med den nye model og særloven var at skabe ordnede forhold for voksentandplejen, samt at forenkle tilskudsordningerne og adressere problemet med høj brugerbetaling, som især påvirker udsatte grupper.
Hvad gør man hvis man ikke har råd til tandlæge?
Hvis du ikke har råd til at gå til tandlægen i Danmark, er der flere muligheder for at få hjælp:
- Tilskud til tandbehandling: Personer, der er omfattet af §82a (f.eks. kontanthjælpsmodtagere eller lignende), er berettiget til et tilskud på 65% af behandlinger op til 10.000 kr. om året.
- Tilskud fra kommunen: Du kan søge om tilskud hos kommunen via enkeltydelser. Tandlæger kan hjælpe med ansøgningen til kommunen, og det inkluderer normalt omkostninger til de indledende undersøgelser, så du også kan få tilskud til disse.
- Afdragsordninger: Mange tandlæger tilbyder afdragsordninger, så du kan betale regningen over tid.
- Gratis tandpleje for unge: Unge mellem 18 og 21 år tilbydes gratis tandpleje i børne- og ungdomstandplejen eller i privat praksis efter eget valg.
- Sammenlign priser: Du kan sammenligne priser på forskellige tandlægeklinikker for at finde den mest økonomisk overkommelige løsning. Nogle klinikker tilbyder også gratis prisoverslag, så du kan få en ide om omkostningerne, før du beslutter dig for en behandling.
Husk altid at spørge din tandlæge om mulige tilskud, rabatter eller afdragsordninger.
Hvordan sikrer jeg den billigste pris?
For at sikre dig den billigste pris på tandbehandling:
- Sammenlign priser på forskellige tandlægeklinikker. Det kan du gøre her hos DentaMatch.
- Spørg din tandlæge om eventuelle rabatter eller tilbud. Mange klinikker tilbyder særlige tilbud til studerende eller pensionister.
- Overvej en tandlægeforsikring for at dække en del af omkostningerne.
- Prioriter nødvendige behandlinger frem for kosmetiske.
- Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du være berettiget til tilskud.
Disse skridt kan hjælpe dig med at finde den billigste tandlæge til din tandbehandling.
Sammenlign tandlægepriser hos DentaMatch
Det er super nemt at sammenligne tandlægepriser med DentaMatch. Her kan du med få klik finde den bedste og billigste tandlæge i din by. Alt du skal gøre er at følge tre simple trin:
- Indtast oplysninger (navn, alder, by og type behandling).
- Vælg den behandling som passer dine behov bedst.
- Bestil tid – Du bliver sendt direkte videre til booking hos den valgte klinik.