Hvad er pericoronitis?
Pericoronitis opstår, når slimhinden omkring en tand, som enten ikke er kommet frem endnu eller kun er kommet delvist frem, bliver betændt. Dette sker typisk med en visdomstand i underkæben. Tilstanden ses oftest hos unge mennesker mellem 20 og 30 år.
Hvad er symptomerne på pericoronitis?
Symptomer på pericoronitis inkluderer:
- Hævelse, smerter og en følelse af ømhed ved tanden, der ikke er brudt helt frem
- Muligvis en dårlig smag i munden eller dårlig ånde
- Pus, som er en hvid til gulagtig væske omkring tanden
I visse situationer kan betændelsen blive så intens, at det fører til problemer med at synke og begrænset evne til at åbne munden. I sjældne tilfælde kan betændelsen sprede sig ned under tungen og videre ned i halsområdet.
Hvis du oplever hævelse, smerte eller ømhed ved en tand, der ikke er brudt frem, og tilstanden ikke forbedres, bør du tage kontakt til din tandlæge.
Hvordan stiller tandlægen diagnosen?
Pericoronitis kan udvikle sig ved en tand, som ikke er kommet helt frem, oftest ved en visdomstand i underkæben. Dette skyldes betændelse i slimhinden omkring tanden, hvilket fører til ømhed, smerter, en ubehagelig smag i munden og dårlig ånde. Man kan også opleve hævede og ømme lymfeknuder på halsen.
En tandlæge kan identificere dette gennem en fysisk undersøgelse, der typisk suppleres med et røntgenfoto. Find den nærmeste og billigste tandlæge i din by
Hvorfor får man pericoronitis?
Pericoronitis udvikler sig, når bakterier ophober sig under det stykke af tandkødet, der dækker den aktuelle tand. Dette forårsager, at tandkødet svulmer op og bliver følsomt. Dette sker typisk, fordi der ikke er nok plads i munden til, at tanden kan bryde helt frem.
Smitter pericoronitis?
Pericoronitis overføres ikke fra person til person, men i svære tilfælde kan de nærliggende tænder blive berørt.
Hvordan behandles pericoronitis?
Hvis du oplever smerte eller hævelse omkring en tand, der ikke er kommet helt frem, skal du opsøge en tandlæge.
I tilfælde af en let betændelse, hvor tandlægen ser en chance for, at tanden kan komme helt frem, kan det nogle gange være nok, at tandlægen renser området under tandkødet og giver råd til, hvordan du kan forbedre din mundhygiejne der.
Ved mere alvorlig betændelse kan det blive nødvendigt at behandle med antibiotika og smertelindrende medicin ud over rensningen.
Tandlægen vil også overveje, om der er risiko for, at betændelsen vender tilbage, og om det derfor kan være bedst at fjerne tanden.
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er vigtigt at holde en god mundhygiejne for at forebygge pericoronitis, for at reducere symptomerne, når tilstanden opstår, og for at undgå at den vender tilbage.
Der er ingen dokumenteret virkning af forskellige mundskyl, man kan lave derhjemme, i forhold til at forhindre eller behandle pericoronitis.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre pericoronitis?
For at undgå og ikke forværre pericoronitis er det vigtigt at holde en god mundhygiejne, selv for tænder, der ikke er vokset helt frem.
Hvordan udvikler pericoronitis sig?
Pericoronitis kan forekomme én gang, men ofte kommer betændelsen igen og kan, hvis den ikke behandles, medføre yderligere problemer. Hvis betændelsen gentager sig flere gange, kan det blive nødvendigt at trække tanden ud.
At holde en god mundhygiejne kan ofte hjælpe med at undgå og forebygge, at tilstanden kommer tilbage.
Er pericoronitis farligt?
Betændelse omkring en tand, der ikke er brudt igennem, kan føre til alt fra milde til stærke smerter, hævelse og gøre det svært at åbne munden.
Selvom det sjældent er alvorligt, kan ubehandlet betændelse sprede sig, hvilket kan øge hævelsen og give problemer med at synke og trække vejret. I sådanne situationer kan det blive nødvendigt at blive indlagt på hospitalet.
Hvor mange får pericoronitis?
Pericoronitis er en forholdsvis almindelig tilstand. Omkring en ud af fire visdomstænder får pericoronitis.