Hvad er tandproteser?
Tandproteser er erstatninger for tabte tænder, og kan nemt fjernes og sættes på plads i munden. Når tandlæger omtaler proteser, refererer de både til fastsiddende og aftagelige varianter. En fastsiddende bro betragtes også som en protese af tandlægen.
Proteser vil aldrig føles helt som dine egne tænder. Det kræver tid at vænne sig til dem og at lære, hvordan de bruges. Moderne proteser kan dog laves til at se meget naturlige ud, og er mere behagelige end tidligere.
Der er primært to former for aftagelige tandproteser: helproteser og delproteser. Din tandlæge vil rådgive dig om, hvilken type der bedst passer til dine behov.
Hvis du har nogle tilbageværende tænder, der kan understøtte en delprotese, er dette ofte en god løsning. Hvis ingen tænder kan bevares, vil en helprotese være nødvendig.
Hvordan fungerer en tandprotese?
Helprotesen til overkæben er skabt fra et præcist aftryk af din gane og gummer. Den er lavet af et akrylmateriale, der matcher tandkødets farve, og tænderne, som er af plast eller porcelæn, er fastgjort heri.
Underkæbens protese er designet som en hestesko for at give plads til tungen, som hjælper med at holde protesen på plads. Det er også en af årsagerne til, at man skal lære at håndtere sine proteser.
Tandproteser bliver produceret i et specialiseret tandteknisk laboratorium baseret på aftryk taget af din mund. Der findes tre forskellige typer af tandproteser: Almindelig helprotese, Immediat helprotese og Delprotese.
Helprotese
En almindelig helprotese kan laves til at erstatte en, du allerede bruger. Tidligere var det normalt at være uden tænder i en periode, når man skulle have sin første protese. Dette skyldtes, at gummerne skulle have tid til at hele, før man kunne lave den nye protese.
Delprotese
En delprotese, også kendt som en partiel protese, kan være bygget på et stel af støbt metal (Krom-Kobolt), som kan fastgøres til de eksisterende naturlige tænder. Der findes også delproteser, der er helt lavet af akryl.
Nogle gange laves der særlige kroner til de tilbageværende tænder for at sikre den bedste fastgørelse af delprotesen. Disse proteser kan være et alternativ til permanente broer.
Immediat helprotese
En Immediat helprotese bliver sat i med det samme, efter at tænder, der ikke kan reddes, er blevet fjernet. Også her har man taget aftryk af både over- og underkæben.
Fordelen ved disse proteser er, at du undgår en periode uden tænder. Senere kan det dog blive nødvendigt at tilpasse protesternes indersider, da gummerne forandrer sig, når de heler efter fjernelse af tænderne. Dårlig pasform betyder, at proteserne nemmere går løse.
Hvor længe holder tandproteser?
Holdbarheden af tandproteser kan variere, men generelt kan de holde mellem 5 – 10 år. Dette afhænger dog af flere faktorer, såsom protesens materiale, den generelle pasform og hvor godt de bliver vedligeholdt.
Med tiden kan proteserne slide, og din munds form kan også ændre sig, hvilket kan kræve justeringer eller udskiftning af protesen for at sikre den bedste komfort og funktion.
Det er vigtigt regelmæssigt at besøge tandlægen for at sikre, at protesen stadig passer korrekt og er i god stand.
Hvor lang tid går der, før jeg har vænnet mig til min protese?
Det kan variere, hvor lang tid det tager at vænne sig til en ny protese. Typisk kan det tage fra nogle uger til et par måneder. I starten kan protesen føles lidt ubehagelig eller mærkelig, og det er almindeligt at opleve mindre irritation eller ømhed.
Det er også normalt at have lidt svært ved at spise og tale i begyndelsen, men disse vanskeligheder forbedres normalt efterhånden, som du bliver mere vant til protesen. Du kan også opleve smerter, når du får en ny tandprotese.
Det er vigtigt at følge tandlægens råd og gå til opfølgende besøg, så eventuelle problemer med tilpasningen af protesen kan blive justeret.